lite om..

Rasmus Hanak

När och vilket program har du gått?
Musikalprogrammet 2011–2014 (100:e årgången)

Vad gjorde du sedan?
Under mitt sista år på Apelryd fick jag nys om Musikteaterskolan i Bjärnum. En eftergymnasial artistutbildning på 40 veckor där du drillas i sång, dans och teater och dessutom får göra två stora shower. Jag tyckte detta verkade hur kul som helst, så på vårkanten åkte jag dit, gjorde en väldigt nervös och spännande audition och bara någon månad senare (på min studentdag) fick jag besked om att jag kommit in.

Att kortfattat försöka beskriva vad de 40 veckorna i Bjärnum har betytt för mig är oerhört svårt. De gav mig inte bara insikt i hur mycket arbete som krävs för att kunna jobba som artist idag, utan gav mig även vänner för livet. Vi slet som djur dag och natt för att bli bättre och bättre och tillsammans lyfte vi varandra till nya höjder. Majoriteten av oss valde att söka oss vidare till Göteborg, här finns nämligen några av Nordens främsta utbildningar inom musikal och show. Efter en himla massa auditiondagar på olika skolor kunde jag gladeligen tacka ja till Balettakademiens Musikalutbildning. Detta innebar tre år till av sånglektioner, jazz, scenisk gestaltning, musikteater, stepp, akrobatik, musikteori, auditionträning och en himla massa tidiga mornar vid balettstången. Framförallt fick vi mycket scentid och sista året två fullstora musikaler att framföra inför publik och testa vingarna.

Idag jobbar jag som frilansande musikalartist och tar uppdrag som både sångare, dansare och skådespelare. Parallellt med studierna har jag även jobbat deltid på Liseberg, uppträtt som trubadur och gjort uppsättningar med min fria teatergrupp Teater Kattastrof. Just nu medverkar jag i GöteborgsOperans uppsättning av musikalen Oliver!.

Hur var du som elev på Apelrydsskolan?
Svårt att säga… Jag tror de flesta skulle säga att jag var en väldigt flitig elev. Jag har aldrig haft en tanke på att vilja hålla på med någonting annat än det jag gör idag, MEN jag insåg också att det skulle vara en enorm trygghet att veta att jag har min högskoleförberedande utbildning med mig om den dagen skulle komma. Därför gjorde jag mitt yttersta för att bli så bra som möjligt i både de estetiska och de gymnasiegemensamma ämnena, och det har verkligen lönat sig idag. Jag kan inte nog understryka värdet av hårt arbete. Vad du än vill göra efter gymnasiet så blir det så mycket lättare om du legat i när du väl var i skolan. Det reflekteras inte bara i dina betyg på pappret utan också i den arbetsmoral som du jobbat upp.

Vad har du för tips för nuvarande elever på Apelryd kring deras tid på skolan och framtiden?
Lika viktigt som det är med hårt arbete är det såklart också med återhämtning. Att bara ta en fika med dina vänner eller sträckkolla en serie kan ibland göra mer nytta än att läsa samma kapitel om och om igen för att ingenting fastnar. Du får själv lära dig känna av balansen som funkar för just dig. Vilket för mig till sista punkten i det som mer och mer börjar likna en livscoach-session (jag ber om ursäkt för det); var dig själv! Jag kände under mina tre år på Apelryd att jag verkligen kunde hänga med vem som helst. Oavsett program eller årskurs. Oavsett om man var elev, lärare eller 
personal så fick alla lov att vara sig själva och blev respekterade för den man var och den man ville bli.

Dessutom kan jag som en sidenote slänga in, efter att ha spenderat fyra år på artistutbildningar i diverse industriområden runt om i landet, att ta inte utsikten på Apelryd för givet. Den är Sveriges absolut vackraste!

Ta hand om varandra nu!

Bästa hälsningar Rasmus
2020