htc11htc19htc8htc7htc6htc5htc4htc3htc1

Hälso- och Träningscoach

 

Hälso- och träningscoach är ett program för dig som är intresserad av och vill arbeta med idrott, träning, hälsa och ledarskap. Du har ett intresse av att möta och hjälpa människor till ett hälsosamt liv.

Under utbildningen får du får du lära dig hur kroppen fungerar och vad som krävs för att skapa välmående. I kursen träningslära får du kunskap om olika träningsmetoder och hur idrottsskador kan förebyggas och undvikas. Du får även utbildning i näringslära och praktisk matlagning. Stor vikt läggs vid fysisk aktivitet och naturupplevelser. Hälso- och träningstrender följs genom studiebesök på olika anläggningar och inbjudna föreläsare. Genom teoretiska och praktiska moment i ledarskap och coaching lär du dig att inspirera grupper eller enskilda till rörelse och träning. Du får träning i att arrangera och leda aktiviteter för både barn och vuxna. Under dina tre år har du 15 veckors praktik – APL på olika arbetsplatser.

Utbildningen ger dig behörighet för vidare studier på högskola eller universitet, t. ex. till idrottslärare, sjukgymnast eller polis. Vidare innefattar utbildningen möjlighet till certifiering som personlig tränare (enligt Swedish Standard Institute) och som simlärare (enligt SLS), vilket öppnar möjligheter för arbete i anslutning till gymnasiet.

Barn- o fritidsprogrammet, inriktning barn o fritid, fördjupning hälso- och träningscoach

Hälso- och träningscoach

 • Idrott och hälsa 1
  Idrott och hälsa 2
  Träningslära 1
  Träningslära 2
  Kost och Hälsa
  Hälsopedagogik
  Pedagogiskt ledarskap
  Lärande och utveckling
  Människors miljöer
  Fritid och idrottskunkap
  Fritids- och friskvårdsverksamhet
  Kommunikation

Gymnasiegemensamma ämnen

 • Engelska 5
  Svenska 1
  Svenska 2
  Svenska 3
  Matematik 1a
  Matematik 2
  Naturkunskap 1a1
  Naturkunskap 1a2
  Samhällskunskap 1a1
  Samhällskunskap 1a2
  Religionskunskap 1
  Historia 1a1

Gymnasiearbete och Individuella val
Garanterad: Engelska 6, Naturkunskap 2, Historia 1a2