Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som vill jobba på restaurang, bar, café eller liknande i en bransch som ständigt utvecklas. Du arbetar med människor och ditt mål är att alltid ha nöjda gäster som återkommer gång efter annan. Här får du utlopp för din kreativitet genom att skapa nya spännande rätter. Kanske vill du åka utomlands efter gymnasiet, börja jobba direkt eller läsa vidare på högskola. Oavsett vilket ger vi dig en bra start. För att nå en positiv utveckling och goda resultat krävs en målmedveten satsning, vilja, ambition och självdisciplin.
I varmköket lär du dig grunderna som t.ex. knivteknik, sätta fonder, koka såser och soppor, steka kött och fisk och inte minst att välja ut bra råvaror. I kallköket gör vi bl.a. sillinläggningar, smörgåsar, förrätter och desserter. Vi studerar det stora utbudet av varma och kalla drycker som vi provsmakar och jämför prisklass och kvalité på.
Vi gör ibland studiebesök hos producenter och aktörer, för att få en helhetsbild av restaurangbransch och livsmedelsframställning. När vi lärt oss grunderna, förflyttar vi undervisningen till restaurangköket inne på Norrvikens Trädgårdar. Där arbetar vi vidare med att kombinera mat och dryck för att få bästa upplevelse av måltiden. För att kunna möta gästen på rätt sätt får du kunskap om såväl olika dukningar som hur man kan hantera olika situationer i en matsal.