lite om..

Nellie Läxfors

När och vilket program har du gått?
Teater, inriktning musikal 2012-2015

Vad gjorde du sedan?
Efter studenten flyttade jag hem till Vinslöv och jobbade på Mcdonalds. Jag mådde skit. Apelryd hade lämnat ett svart hål i bröstet. Så småningom flyttade jag och min bästa vän Becca (som också gick på Apelryd) till London. Det var underbart och fruktansvärt på samma gång. Därefter visste jag inte riktigt var jag skulle bli av. Hamnade till slut i Svalöv för att studera film på Fridhems Folkhögskola. Att gestalta via rörlig bild var helt nytt. Jag utvecklades mycket och fokuserade på manus och regi. Utbildningen resulterade i ett antal filmer som därefter har visats på både svenska och internationella filmfestivaler.

Vad gör du nu?
Jag bor i Malmö och studerar på Alma Manusutbildning, en fantastisk distansutbildning där jag får chansen att utveckla min kompetens inom dramaturgi och filmisk gestaltning. Utöver det arbetar jag med film och tv-serier samt utvecklar egna projekt.

Vad var det bästa som du tog med dig från åren på Apelryds Musikalprogram?
När jag gick i tvåan på Apelryd hade vi en föreställning som hette ”Omtankar”. Alla i klassen fick leta inom sig, efter något personligt att framföra. Jag hade nyligen börjat äta antidepressiva. För första gången stod jag helt naken och blottade mina känslor för en publik. Flera i min klass visade sig också sårbara och talade om sitt innersta. Det var betydelsefullt, att ta emot och vistas i varandras innersta rum. Svårigheten att kommunicera känslor är ett genomgående tema i allt jag gör. Jag saknar möte med andra människor, där vi verkligen ser varandra och delar det som gör ont.

Hur var du som elev på Apelrydsskolan?
Oj. Vet inte om jag är personen att svara på detta. Jag var engagerad i de kreativa ämnena, men hade otroligt svårt för matte och natur. Ibland gjorde jag som jag ville, ibland gjorde jag som jag blev tillsagd. Jag tog skolan på allvar men Apelryd var så mycket mer än läxor. Det var ansvar, att bli vuxen, visa hänsyn, testa gränser, misslyckas, ligga på internatrummet i spillror för att i nästa stund kämpa för att hålla inne fnisset på någon viktig lektion.

Finns det någonting som du saknar från tiden på Apelryd?
Gemenskapen. Att bo så nära alla sina bästa personer. Maten. Lärarna. Miljön.

Vad har du för tips för nuvarande elever på Apelryd kring deras tid på skolan och framtiden?
Var snälla!! Ta vara på tiden. Fotografera och filma. Skriv dagbok. Ansträng er för att behålla kontakten efteråt. Maximera tiden (den kommer inte tillbaka!). Det här är så cheesy men Apelryd är bland det bästa som hänt mig.

/Nellie Läxfors 2020