lite om..

Julia Billbäck

I år är det tio år sedan jag höjde studentmössan mot den klarblå himlen utanför Apelrydsskolan. Vid 16 jordsnurr 2004 flyttade jag från Norrköping för tre minnesvärda år i Sveriges riviera Båstad. Ambitiös och målinriktad – modeutbildningen var den enda i landet som intresserade, en passion som vaknade tidigt hos mig. 

Minns skolans utsökta mat och kamratliga andan, framförallt friheten och den vackra naturen. En tillåtande miljö för kreativiteten med utrymme för min entrepenörssjäl. Minns hur vi flätades samman med andra utbildningar i diverse projekt – alla kände alla. Vi kunde arbeta sent i skolans lokaler, jag som bodde där även under helgerna kunde komma dit och skapa på min fritid.

Varje år praktiserade vi och jag sökte mig tidigt ut på kontinenten. Helsingborg, Stockholm, New York och London. Tror jag var i London tre gånger för praktik där jag assisterade en kläddesigner och sedan prövade vingarna på en PR-byrå. Gillade verkligen inte London, stort och smutsigt. Trots det fann jag mig just där efter studenten. 

Jag har hunnit med en hel del sedan 2007. Verkade i London under 7 år, bodde en sväng i New York och Paris under ett år någonstans där emellan. Studerade en kandidat i kläddesign vid Central Saint Martins, många förberedande tekniska kunskaper kan jag tacka Apelryd för. Praktiserat för modehus som Diane Von Furstenberg, Marchesa, John Galliano, Chloe och Saint Laurent. Sedan två år tillbaka har jag bott i Stockholm där jag arbetar som kläddesigner för märket Arket. 

Om du söker en skola där du vill utforska och få utlopp för din kreativitet rekommenderar jag varmt Apelrydsskolan.

Julia Billbäck 2017