lite om..

Ida Andersson

När och vilket program har du gått?
Jag gick Etisk modedesign åren 2015-2018.

Vad gjorde du sen?
Jag flyttade till Manchester hösten efter jag tog studenten med endast ett ställe att bo på planerat och hållbart mode i tanken. Den första veckan spenderade jag åt att utforska den nya staden med musik i öronen och google maps i handen.

Vad gör du nu?
Jag fick mitt första jobb två månader efter jag flyttade dit hos företaget Allsaints. Där blev jag anställd som Peak Stylist i norra Englands flagship butik. Efter januari blev jag tillsvidare anställd och i april gick jag upp till 40 timmars kontrakt. Med endast två fulltidsanställda fick jag naturligt mer ansvar från cheferna vilket resulterade i att jag blev befordrad till Senior Stylist i augusti 2019. Jag har nu ett sex månaders kontrakt som Senior Stylist och i januari ska jag vara redo för en chefsposition i en av våra butiker. Jag ser fram emot alla dessa utmaningar som kommer med den nya positionen och all erfarenhet jag bygger.

Vad är det bästa du tog med dig från åren på EMD?
Jag har haft nytta av mycket som jag lärde mig under mina gymnasieår här på Apelrydsskolan. Det har gett mig stor insikt i vad som gör ett företag hållbart samt all sömnad-och materialkunskaper jag besitter. Det är tack vare dessa kunskaper jag har klättrat i företaget så snabbt som jag gjort! Det är tack vare Apelrydsskolan jag inte kompromissade kring mina värderingar gällande hållbarhet när jag sökte jobb.

Hur var du som elev på Apelrydsskolan?
Jag var en elev som vågade följa sin magkänsla i alla lägen, inte var rädd för att ta på mig extra ansvar och var glad alla tider på dygnet. Jag tyckte skolan var rolig att gå till och jag tror det märktes på lektionerna.

Finns det någonting du saknar från din tid på Apelrydsskolan?
Jag saknar tryggheten skolan och internatet gav. Det var en varm känsla som utstrålades från både elever, lärare och internatpersonal. Jag saknar dock mest sysalen. Att kunna gå ner när som och koppla av genom sömnaden är något man lätt tog för givet.

Vad har du för tips för nuvarande elever på Apelryd kring deras tid på skolan och framtiden?
Mitt tips är att lära sig för sin egna skull. Som jag ångrar att jag pluggade till provet bara för att få ett visst betyg. Just nu hade jag hellre haft ett sämre betyg, men kunskapen kvar. Jag tror detta är en lärdom man lär sig ett tag efter studenten, men ack vad jag önskar att jag förstod makten av kunskapen när jag pluggade.

Ida Andersson, EMD15

oktober 2019