lite om..

Rita Haavimb

När och vilket program har du gått? 

Jag hade det stora nöjet att börja läsa programmet Global Management år 2008, vilket gör mig till en ur GM08.

Vad gjorde du sedan? 

En blandad kompott! 
Efter studenten 2011 började jag med att flytta till Nice för att studera franska ett halvår. När jag kom hem jobbade jag som butikschef för Sea Avenue i Båstad innan jag flyttade upp till Stockholm för att studera vidare på KTH.
Jag blandade studierna (tekniskt basår och en påbörjad utbildning till civilingenjör inom farkostteknik) med att vara store manager och visuell kommunikatör för en skobutik på Fridhemsplan.
En bit in på studierna smög sig verkligheten på. Insikten om att drömmar som är så pass stora att man blir rädd för dem, kanske ändå är rätt väg om det är det som är vad som gör en lycklig.
Därför hoppade jag 2015 av KTH, och sökte in och blev antagen på Fashion Design i Milano, Italien.
Där gick jag ett program där vi läste cirka tre års kurser på ett år inom modedesign.
Minimalt med sömn och fritid, maximalt med självförverkligande och upptäckten att det var det här jag var bra på.
Jag examinerade som kursetta och bodde kvar ett år för att jobba som personal shopper åt en privat kund, samtidigt som jag gjorde arbetsprover till Beckmans school of design i Stockholm.

Vad gör du nu? 

Sommaren 2017 ansökte jag och blev antagen till Beckmans, där jag i nuläget går modeprogrammet.

Vad var det bästa som du tog med dig från åren på Gm? 

Det jag uppskattat mest i efterhand med GM var hur vi verkligen blev drillade i att stå och prata framför publik. Jag har pluggat och jobbat inom flera olika områden, men en gemensam faktor har alltid varit att det förr eller senare kommer ett tillfälle där du behöver stå framför en publik och antingen presentera dig själv eller ditt verk. 
Oavsett så har alla presentationer och föredrag vi fick hålla framför klass och skola skapat en trygghet i en själv och ens förmågor.
Något jag saknat åren efter GM, är de nära relationer man hade med sina lärare. Relationer som man fortfarande har kvar och vårdar.
Den typen av nära samarbeten och mentorskap är något som jag inte träffat på förrän idag på Beckmans där man också jobbar i mindre klasser och närmare relationer.

/september 2017