mus12mus11mus10mus8mus6mus4mus3mus2mus1mus13

Musikteater

Detta program kommer tyvärr inte att starta år 2021 på grund av för svagt intresse för programmet. Har du frågor angående detta eller går i årskurs 8 och vill gärna kunna välja detta program, maila till vår studie,- och yrkesvägledare Hanna Sjöberg hanna.sjoberg@apelryd.se

Musikteater är ett högskoleförberedande program för dig som är intresserad av teater, musik och dans. Under utbildningen fokuserar vi på den individuella utvecklingen som ger dig en bred grund inom musikteaterns olika delar och kunskaper att kunna söka vidare till utbildningar inom genren. Programmet innehåller 10 veckors intensivt föreställningsarbete på skolans egen scen. Du medverkar i allt från mindre föreställningar och turnéer till mer påkostade större produktioner.

Inom teaterämnena arbetar vi med improvisation, gestaltning, regi och analys så att du blir trygg i din skådespelarroll. Vi tittar också på teaterns funktion i samhället historiskt sett, scenframställning ur olika perspektiv samt arbetet kring en produktion som dekor, mask och kostym. I Instrument/ sång ligger fokus på sångteknik, repertoarkännedom samt tolkning och uttryck, men vi arbetar också med röstfysiologi och röstvård. I Dansteknik och Dansgestaltning får du grundteknik för balett, jazz, show jazz, modern jazz och stepp. Vi arbetar även här med tolkning och analys, samt koreografi, anatomi och dansterminologi. Under utbildningens gång gör vi också studiebesök på teatrar, operor och dansakademier samt ser föreställningar med olika inriktning. Vi har även gästlärare från branschen som kommer till oss med olika workshops.

Slutproduktion- musikal

Varje år producerar våra treor en musikal. Hela det sista året präglas på ett eller annat sätt av denna slutproduktion där alla har sin egen tydliga yrkesroll. Exempel på arbetsuppgifter är att bearbeta manus, koreografera danser, skapa musik, dekor och kostymer, samt regissera och producera. Dessutom har alla en roll i musikalen och står på scen under en intensiv spelvecka i april/maj då publiken består av högstadieklasser, nära och kära samt skolans övriga elever och personal.

Under åren har eleverna dels arbetat fram egna historier som har sträckt sig från förortsliv i USA (”Good Evening Los Angeles” 2007) , cirkusliv i Skåne på trettiotalet (”Cirkus Lunastra” 2008) till brinnande världskrig i England (”Swing it, syster!” 2009) och badlivet i Båstad (”Brand Hotell” 2014). Dels har musikalprogrammet satt upp bearbetade manus från teater- och musikalvärlden såsom 2010 års produktion ”Isabella” som byggde på Agatha Christies klassiker Och så var de bara en samt 2012 års uppsättning ”En dröm i Paris” som grundade sig på Shakespeares En midsommarnattsdröm.

 

 

rose

Estetiska programmet, inriktning teater, fördjupning musikal

Musikal

 • Scenisk gestaltning 1
  Scenisk gestaltning 2
  Scenisk gestaltning 3
  Teaterteori
  Dansteknik 1
  Dansgestaltning 1
  Instrument sång 1
  Musik
  Sceniskt karaktärsarbete
  Estetisk kommunikation
  Konstarterna och samhället

Gymnasiegemensamma ämnen

 • Engelska 5
  Engelska 6
  Historia 1b
  Historia 2 kultur
  Idrott och hälsa 1
  Matematik 1
  Naturkunskap 1b
  Religionskunskap 1
  Samhällskunskap 1b
  Svenska 1
  Svenska 2
  Svenska 3

Gymnasiearbete och individuellt val

 • Garanterad: Moderna Språk steg 3, Matematik 2

Follow Us on Facebook