mus12mus11mus10mus8mus6mus4mus3mus2mus1mus13

Musikal

Detta program kommer tyvärr inte att starta år 2022 på grund av för svagt intresse för programmet.

Musikal är ett högskoleförberedande program för dig som är intresserad av teater, musik och dans. Under utbildningen fokuserar vi på den individuella utvecklingen som ger dig en bred grund inom musikalens olika delar och kunskaper att kunna söka vidare till utbildningar inom genren. Programmet innehåller 10 veckors intensivt föreställningsarbete på skolans egen scen. Du medverkar i allt från mindre föreställningar och turnéer till mer påkostade större produktioner.

Inom teaterämnena arbetar vi med improvisation, gestaltning, regi och analys så att du blir trygg i din skådespelarroll. Vi tittar också på teaterns funktion i samhället historiskt sett, scenframställning ur olika perspektiv samt arbetet kring en produktion med till exempel dekor, mask och kostym.

I Instrument/sång och musik får du med dig grunderna som behövs för att utveckla din sångröst. Du lär dig använda din röst på rätt sätt för att undvika skador och för att låta bra, du lär dig att sjunga ur olika genrer, att sjunga stämmor och att tolka låttexten.

I Dansteknik och Dansgestaltning får du prova flera olika genrer, med tyngdpunkt på balett och olika jazzstilar. Vi arbetar även med koreografi, eget skapande, gestaltning och ergonomi – att använda kroppen på ett bra sätt för att undvika skador. 

Under utbildningens gång gör vi studiebesök på bland annat teatrar, operor och dansskolor samt ser föreställningar med olika inriktning. Vi har även gästlärare från branschen som kommer till oss med olika workshops.

 

Slutproduktion- musikal

Varje år producerar våra treor en musikal. En stor del av gymnasietiden präglas på ett eller annat sätt av denna slutproduktion där alla treor har en tydlig yrkesroll. Exempel på arbetsuppgifter är att bearbeta manus, koreografera danser, skapa musik, dekor och kostymer, samt regissera och producera. Dessutom har alla en roll i musikalen och står på scen under en intensiv spelvecka i april/maj då publiken består av högstadieklasser, nära och kära samt skolans övriga elever och personal.

Några exempel på musikaler som framförts genom åren:

Allt var liksom i rörelse 2021 (En egen bearbetning av La Bohème, som även ligger till grund för musikalen Rent)

Rör mig 2020 (En egen bearbetning av Våren vaknar, som även ligger till grund för musikalen Spring awakening)

Macbeth 2019 (Shakespeares originalmanus fick sällskap av modern musik i en egenkonstruerad musikalversion) 

Prison Fame 2018 (Inspirerad av Bob Fosses musikal Chicago)

 

2022 års musikal blir Carrie -The musical, som bygger på Steven Kings roman med samma namn. Musikalen framförs med originalmusik och -text av Michael Gore och Dean Pitchford.

Estetiska programmet, inriktning teater, fördjupning musikal

Musikal

 • Scenisk gestaltning 1
  Scenisk gestaltning 2
  Scenisk gestaltning 3
  Teaterteori
  Dansteknik 1
  Dansgestaltning 1
  Instrument sång 1
  Musik
  Sceniskt karaktärsarbete
  Estetisk kommunikation
  Konstarterna och samhället

Gymnasiegemensamma ämnen

 • Engelska 5
  Engelska 6
  Historia 1b
  Historia 2 kultur
  Idrott och hälsa 1
  Matematik 1
  Naturkunskap 1b
  Religionskunskap 1
  Samhällskunskap 1b
  Svenska 1
  Svenska 2
  Svenska 3

Gymnasiearbete och individuellt val

 • Garanterad: Moderna Språk steg 3, Matematik 2

Follow Us on Facebook