Mode och Design

Mode och design är ett högskoleförberedande program för dig som är intresserad av mode, sömnad och kreativt skapande i olika tekniker och former.

 På Apelrydsskolan lär du dig formgivning där moment som fackteckning, mönsterkonstruktion, tillskärning, materialval och sömnad ingår. Varje år har vi en  modevisning inför en stor publik där du får gå modell i dina kreationer. Modevisningen är målet för hela läsåret och vanligtvis syr varje elev upp två till tre ingångar per visning. Treorna kommer på temat för modevisningen och arrangerar hela eventet från början till slut.

En tillbakablick i stilhistoria ger inspiration, likaså trendspaning och analys av den internationella ungdoms- och modekulturen. För att studera konst och kultur har vi besökt olika städer i Europa, som t ex Paris, Florens, Edinburgh och Belgrad.

Du behöver inte kunna rita eller sy när du söker hit men det är bra om du har ett genuint intresse. Du får lära dig screentryck, stenskulptering och kroki; du får också experimentera med olika material som oljefärg, porslingips, pastell mm. Att kunna bli riktigt duktig i Photoshop är en stor del av åk 3 undervisningen.

Mode och Design programmet är mer inriktat till individuellt skapande och är mindre teoretiskt till skillnad från vår spetsutbildning Etisk modedesign. Du märker dock ingen skillnad i åk 1 då båda program har exakt samma kursutbud. Åk 2 och 3 är däremot uppbyggda annorlunda. Detta gör att du kan byta till det andra alternativet om du känner för det innan du börjar på åk 2.

programmod1mod2mod3mod6

Estetiska programmet, inriktning bild och formgivning, fördjupning mode och design

Mode och design

 • Formgivning 1
  Formgivning 2
  Textil färg och form
  Fackteckning och design
  Bild och form
  Bild
  Form
  Bildteori
  Estetisk kommunikation
  Konstarterna och samhället
  Entreprenörskap

Gymnasiegemensamma ämnen

 • Engelska 5
  Engelska 6
  Historia 1b
  Historia 2 kultur
  Idrott och hälsa 1
  Matematik 1
  Naturkunskap 1b
  Religionskunskap 1
  Samhällskunskap 1b
  Svenska 1
  Svenska 2
  Svenska 3

Gymnasiearbete och individuellt val

 • Garanterad: Moderna Språk steg 3, Matematik 2